Kies uw regio op basis van postcode, plaats of titel

Plaats
Postcode
Titel

Agenda

Tegendenkers. Leven is geen kunst maar goed leven wel. Prof. dr. Dohmen en prof. dr. Achterhuis
15 apr 2013
Tijd: 20:00
Plaats: Utrecht
Lokatie: Aula van het Academiegebouw, Domplein 29
Tegendenkers. Leven is geen kunst maar goed leven wel. Prof. dr. Dohmen en prof. dr. Achterhuis ‘Tegenspraak brengt ons verder’, luidt een beroemde leus uit de jaren zestig. Dat geldt voor de democratie waarin ruimte moet zijn voor oppositie, maar evenzeer voor de wetenschap en filosofie. Wetenschap bedrijven is proberen het tegendeel te bewijzen. En in de filosofie ontstaan nieuwe ideeën vaak door je af te zetten tegen anderen die het met jou oneens zijn en bereid zijn tot diepgaande ideeënuitwisseling.
Prof. dr. Hans Achterhuis (Filosofie, UT en Denker des Vaderlands) benadrukt in zijn werk het belang van ‘tegen jezelf indenken’. Studium Generale nodigt ‘tegendenkers’ uit om met Achterhuis in discussie te gaan. Aan de orde komt de zelfbeschikking over leven en dood. Die hoort toch bij een menswaardig bestaan? Of staat ze de fatsoenlijke zorg voor stervenden in de weg? En wat kunnen we leren van de Amerikaanse filosofe Ayn Rand die fel inging tegen een altruïstische moraal. Waarom zou haar denken navolging moeten krijgen in Nederland? Mensverbetering krijgt telkens nieuwe vormen, van bril tot hersenimplantaat, maar kun je dat vatten in goed of fout? En al die aandacht voor levenskunst, leidt die ook tot maatschappelijke actie of blijft het bij beschouwing? Vier tegendenkers spreken zich dit voorjaar uit, waarna Achterhuis met hen in debat gaat.

Deze serie is georganiseerd in samenwerking met Trouw. De debatten worden gemodereerd door Henk Steenhuis.

Leven is geen kunst, maar goed leven wel
Prof. dr. Joep Dohmen (Wijsgerige en Praktische Ethiek, UvH) en prof. dr. Hans Achterhuis
Waar: Aula van het Academiegebouw
Wanneer: 15 april
Tijd: 20.00 tot 21.30 uur
Toegang: gratis


Studium Generale biedt een toegankelijk programma op academisch niveau, te volgen zonder voorkennis. De symposia, lezingen en debatten van Studium Generale zijn gratis en voor iedereen zonder reservering toegankelijk. Bezoek de website: www.sg.uu.nl.

Reacties en toevoegingen

  • Annelot Annelot 13 april 2013, 17:04:40

    Tegendenken zet je in beweging. Het is heel verrassend in debat te gaan met iemand die het totaal niet met je eens is. Dat is een kunst om elkaar dan niet in de haren te vliegen.Het kan geen kwaad wat ik onder leven is een kunst versta. Leven krijg je maar het is juist een kunst hoe ga ik met het leven om? Zolang je hart blijft kloppen en je vrij adem kunt halen is leven geen kunst. Maar word je adem benomen dan is het wel degelijk een kunst om in leven te blijven,
    Mijn adem werd door medicijnen me bijna ontnomen. Het was een kunst om vrij te kunnen ademen. Ik had van alles uitgeprobeerd. Het ging gepaard met veel kunst en vliegwerk. Tot ik op eigen houtje stopte met medicijnen en dat was mijn redding.Nu was het nog een hele toer(kunst) de arts te overtuigen dat hij verkeerd bezig was met zijn behandeling. Ik ging dwars tegen zijn diagnose in.

Op dit bericht kan niet meer gereageerd worden

Profiel van SG_UU

SG_UU SG_UU
info
member sinds SG_UU Member sinds 01 november 2012
artikelen 0 artikelen reacties 0 reacties
fotos 92 foto's videos 0 video's
website