Kies uw regio op basis van postcode, plaats of titel

Plaats
Postcode
Titel

Schudden is verrukkelijk: In soms een paar seconden weet Schudden een personage tot leven te wekken

ReageerPrint dit artikel
Het Kanton
 • 13 mei 2009
Door: Ad Van Bladel
OOSTERHOUT – Emiel de Jong en Noël van Santen vormen al 14 jaar het succesvolle theaterduo Schudden. In hun nieuwe programma ‘Ruis’ laten ze een appartementencomplex als het ware tot leven komen. Het is een heerlijke voorstelling door twee rasartiesten. Op zaterdagavond 16 mei komt Ruis naar Theater de Bussel.
Een scènefoto van Ruis.                                                               FOTO: Bob Bronshoff
Een scènefoto van Ruis.


FOTO: Bob
Bronshoff
Het Kanton

Schudden maakt het soort theater dat het midden houdt tussen cabaret, acrobatiek en mime en dat doen ze met verve. Of het nu op een bouwplaats speelt, in een wasserette of – zoals deze keer – in een appartementencomplex, de twee weten steeds de juiste toets te raken. Zo ook met Ruis waar Emiel de Jong en Noël van Santen alle bewoners van het complex onder de loep nemen en daarmee het gebouw zélf als het ware tot leven brengen. In soms een paar seconden vinden zowel De Jong als Van Santen de juiste toon om een personage voldoende diepgang te geven en hem of haar tot leven te wekken.
De homo – net verlaten door zijn vriend – wanhopig op de postbode wacht geeft al aanleiding tot vermakelijke situaties, maar zo zijn er meer. Heel veel meer. Het is verbluffend om te zien hoe snel de twee van personage, gedaante en daarbij ook van kleding wisselen. In anderhalf uur wordt een vrij compleet beeld geschetst van een appartementencomplex met al zijn facetten. Dat daarbij de achtergrondmuziek mede bepalend is voor de sfeer die wordt opgeroepen, staat wel als een paal boven water. Een feit dat evenzeer voor het podiumlicht geldt en beide zaken zijn ook in deze voorstelling voortreffelijk voor elkaar. Maar met hoeveel plezier je daar ook naar kijkt en/of luistert, het meeste respect dwingen de twee podiumkunstenaars af. Met een enorme soepelheid en een stalen conditie worden zowel de bovenste als de onderste verdiepingen tot leven gewekt. Wie houdt van een avondje onbekommerd lachen en zich wil verbazen over de onzichtbare stunts achter de schermen, doet er goed aan deze voorstelling te bezoeken. Schudden heeft met dit programma weer een staalkaart afgegeven van wat het in het theater allemaal kan. Heel veel dus. ‘Ruis’, gespeeld door Noël van Santen en Emiel de Jong komt op zaterdagavond 16 mei in Theater de Bussel. De voorstelling begint om 20.15 uur en de toegangsprijs bedraagt 18,50 euro.

 

Overig nieuws uit Het Kanton

» meer nieuws

Reacties en toevoegingen

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel

Op dit bericht kan niet meer gereageerd worden