Kies uw regio op basis van postcode, plaats of titel

Plaats
Postcode
Titel

Herdenking Stadhuisramp indrukwekkend

ReageerPrint dit artikel
Heusdense Courant
  • 05 nov 2009
HEUSDEN - De herdenking van de Stadhuisramp die in de nacht van 4 op 5 november 1944 plaats vond, werd dit jaar op een bijzondere wijze gevierd. Elke vijf jaar wordt deze herdenking op 4 november uitgebreider vorm gegeven, zo ook dus dit jaar want het is 65 jaar geleden dat de Duitsers de toren van het Stadhuis opbliezen, met als gevolg 134 doden.
De Grote Kerk in Heusden was goed gevuld met mensen die de Stadhuisramp willen blijven her- en gedenken. FOTO: Dick Sars
De Grote Kerk in Heusden was goed gevuld
met mensen die de Stadhuisramp willen
blijven her- en gedenken. FOTO: Dick
Sars

In een stadje met slechts 1000 inwoners, is het een groot drama als er ineens 134 mensen wegvallen door een daad van terreur. Dit is nog erger als je bedenkt dat Heusden 24 uur later werd bevrijd.
De herdenking begon dit jaar in de Grote kerk van Heusden. Daar hield burgemeester Willems een korte toespraak en las Jan Tromp een gedicht voor. Vervolgens konden de aanwezigen de documentaire 'Naast het Graf'' bekijken, waarna kinderen de namen van alle 134 slachtoffers oplazen. Het Heusdens Mannenkoor bracht enkele nummers ten gehore, waarna de bijeenkomst zich in een stille tocht verplaatste naar het monument bij het stadhuis. Daar werd om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. De herdenking werd dit jaar door erg veel mensen bijgewoond. In dat opzicht sloeg burgemeester Willems de spijker op zijn kop met zijn opmerking: "De oorlog is niet voorbij, die maak je levenslang mee, zeker bij alle nabestaanden en die mensen die er bij waren."

 

Overig nieuws uit Heusdense Courant

» meer nieuws

Reacties en toevoegingen

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel

Op dit bericht kan niet meer gereageerd worden