Kies uw regio op basis van postcode, plaats of titel

Plaats
Postcode
Titel

Grutte Pier op de Playstation

ReageerPrint dit artikel
Door: Magda Dullemond
LEEUWARDEN - Grutte Pier trekt weer ten strijde tegen Hollanders. Op de Sony Playstation 3.

Gamesontwikkelaar Triangle Studios in Leeuwarden ontwikkelt een game rond de schrik van zestiende-eeuwse Hollanders Pier Gerlofs Donia, beter bekend als Grutte Pier. Werktitel: Pier the Great.
Stefan Kuizenga en Remco de Rooij van het 20 werknemers tellende bedrijf zijn beide 'import', maar de mythe van Grutte Pier sprak ze zo sterk aan, dat ze er wel een game in zagen. De Rooij: "Het is een verhaal van alle tijden. Grutte Pier komt op voor zijn volk, en samen met hen verslaat hij de vijand." Omdat de game ook geschikt moet zijn voor kinderen tussen de 12 en 16, wordt de game niet te bloederig. Strategieën en campagnes die je vanuit de personage Grutte Pier kan spelen, vormen de hoofdmoot.
Het enorme zwaard van de Friese volksheld, volgens de overlevering 2,15 meter lang en 6,6 kilo zwaar, komt natuurlijk wél terug in het spel. Door gevaarlijk met zijn zwaard te zwaaien, verjaagt de boomlange Pier zijn tegenstanders.
De kreet "Bûter, brea en griene tsiis, wa't dat net sizze kin, is gjin oprjochte Frysk", waarmee Donia controleerde of iemand Hollander of Fries was, komt ook terug in 'Pier the Great', net als de Friese taal. "Het spel wordt in verschillende talen ingesproken, waaronder Fries, Nederlands en Engels", vertelt De Rooij. "Ook kan de speler zelf de taal van ondertitels kiezen. Zo kan iedereen naar het Fries luisteren, met ondertitels in zijn eigen taal."
Om te zorgen dat het verhaal van de game historisch gezien klopt, wordt het gebaseerd op onder andere het boek 'Grote Pier' van J.J. Kalma uit 1970. De ontwerpers van Triangle Studios maken een hele Friese wereld uit de zestiende eeuw als achtergrond voor de game. Sneek, waar Pier Gerlofs Donia zijn laatste jaren sleet, is al klaar. Tekenaar Rudy Faber uit Leeuwarden heeft al een aantal ruwe schetsen en een portret van de stoere Friese hoofdrolspeler gemaakt.
Het is de bedoeling dat het Playstationspel begin 2011 in de winkels ligt. Triangle mikt niet alleen op Fryslân of Nederland, maar op de internationale markt voor de Playstation 3. "We verwachten in het eerste kwartaal van 2010 meer te kunnen vertellen over de inhoud en verwachtingen van de game."

 

Overig nieuws uit dé Weekkrant Fryslân

» meer nieuws

Reacties en toevoegingen

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel

Op dit bericht kan niet meer gereageerd worden

Klik & Win acties

Doe mee en win! De laatste Klik & Win acties van dé Weekkrant.

Win 3x2 vrijkaarten voor DRUfilm The Theory of Eve...

meer Klik & Win acties »