Kies uw regio op basis van postcode, plaats of titel

Plaats
Postcode
Titel

De ‘Boys of the Wood’ vinden in Zutphen de geneugten van hout

ReageerPrint dit artikel
Zutphense Koerier
  • 28 dec 2010
Door: Eric Klop
ZUTPHEN - Jongens zijn het, maar bijzondere jongens. Gek op werken met hout. Dus was de Zutphense houtkunstenaar en plannensmeder Marco Mout er als de kippen bij om ze in zijn Kruittoren te bundelen tot ‘Boys of the Wood’.
Dit zijn ze: de ‘Boys of the Wood’. Inderdaad, de passie straalt ervan af.
Dit zijn ze: de ‘Boys of the Wood’.
Inderdaad, de passie straalt ervan af.
foto: Willem Feith

Jonah Blom, Olle Tjalsma en Thijn Meijer zijn rond de 12 en wonen in Zutphen of directe omgeving. De tieners volgden in de Kruittoren een korte cursus beeldhouwen en houtbewerking. Kregen meteen de smaak te pakken. En dan de even jonge Martijn Schapers. Die komt helemaal uit Nijmegen. Ontmoette Marco Mout afgelopen zomer tijdens een vakantie in Zwitersland. Zijn hart gaat uit naar radiomaken via internet. Maar Mout’s workshop waaraan Martijn tussen de Alpenreuzen meedeed, maakten hem snel duidelijk dat er meer onder de zon is dan plaatjes aan elkaar praten.

Gedreven

,,Deze gasten zijn enthousiast en gedreven”, zegt leermeester Mout. ,,Ze willen met hard werken hun passie voor hout en kunsten overbrengen op andere jonge mensen. Een club brengt hen daarin verder. Zo is het de bedoeling dat de ‘Boys of the Wood’ aan de slag gaan met bijzondere projecten op het gebied van bijvoorbeeld ‘natural arts’. Onlangs had de primeur plaats tijdens het Zutphense Winterspektakel. Maar op termijn gaan de jongens ook met hout in de weer op plekken waar je dat niet verwacht. Een aantal aanvragen is al binnen. Uit heel Nederland en zelfs het buitenland. Dichterbij huis ligt een project met de Zutphense duikclub in het verschiet. Iets met eb en vloed. Beeldhouwen onder water...”
Oefening baart kunst. Daar zorgt Marco Mout wel voor. En twee begeleiders die bij de houtambachtsman een soort stage lopen. Met Zutphenaar Joni Kerkhof (17) en Stijn de Boer (19) uit Amstelveen ging het even niet zo goed. De jongste hield zijn Havo-opleiding na vier jaar voor gezien. ,,Ik was op zoek naar mezelf. En naar vaardigheden waar je echt mee bezig bent. Die vind ik in de Kruittoren.” Ook Stijn stopte, nota bene vlak voor het eindexamen, met zijn Havo-studie. Was naar eigen zeggen ‘een beetje aan het afglijden’. Vond via via emplooi bij Marco Mout. ,,Dit is wat ik gezocht heb.”

‘Geen meid’

Meester en gezellen kunnen het goed met elkaar vinden. ,,Ik ben geen meid”, grapt Martijn. De boys hebben bovendien al wat opgestoken. Hoe je veilig om moet gaan met kettingzaag en beitel. ,,Altijd van je af steken.” Of over hout. Thijn: ,,Ik weet nu hoe je tropisch hout kunt onderscheiden. Dat heeft geen jaarringen.” En de stagaires: ,,Volgend jaar gaan de Boys of the Wood naar het buitenland. We leren alvast een beetje Duits.”

 

Overig nieuws uit Zutphense Koerier

» meer nieuws

Reacties en toevoegingen

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel

Op dit bericht kan niet meer gereageerd worden