Kies uw regio op basis van postcode, plaats of titel

Plaats
Postcode
Titel

Vliegtuigwrak: Berging van Junkers 88 gaat beginnen

ReageerPrint dit artikel
De Brug Utrecht
  • 04 mei 2010
Door: Rosanna Del Negro
LEIDSCHE RIJN - Het bergen van de Junkers 88 gaat in de ochtend van 10 mei officieel van start. Precies 70 jaar nadat het vliegtuig is neergeschoten op Rijnvliet.

Vanaf 26 april vinden er voorbereidende werkzaamheden plaats. Het bergingsteam bestaat uit meerdere partijen, waaronder het Ministerie van Defensie, de EODD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie) en de bergings- en identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht. Er zal voor de duur van 10 tot 15 werkdagen met een man of 14 ter plekke gewerkt worden.
Mogelijk vindt het team tussen de wrakstukken stoffelijke resten van de bemanning of persoonlijke bezittingen, zoals een sieraad. Omdat de bemanningsleden Duitse soldaten waren, is met het oog op nabestaanden de Duitse ambassade op de hoogte gebracht van de berging.
De grootste wrakstukken zullen naar alle waarschijnlijkheid de motoren van het vliegtuig zijn. Door hun gewicht hebben die zich diep in de kleigrond geboord. Als er explosieven (brisantbommen) gevonden worden tijdens het bergingsprocedé, dan zullen er volgens het gemeentelijke rampenplan de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen worden. Majoor Petersen, Defensie Materieel Organisatie, verzekert dat de dichtstbijzijnde woningen aan de Rijksstraatweg, op ongeveer 800 meter afstand, geen hinder zullen ervaren.
De gevonden wrakstukken die het meest tot de verbeelding spreken, zoals propellers, worden in de regel geschonken aan een museum of verwerkt in een herdenkingsteken.

 

Overig nieuws uit De Brug Utrecht

» meer nieuws

Reacties en toevoegingen

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel

Op dit bericht kan niet meer gereageerd worden

Klik & Win acties

Doe mee en win! De laatste Klik & Win acties van dé Weekkrant.

Win 3x2 vrijkaarten voor DRUfilm The Theory of Eve...

meer Klik & Win acties »