Kies uw regio op basis van postcode, plaats of titel

Plaats
Postcode
Titel

‘Uw laatste I-Phone?!’

ReageerPrint dit artikel
De Posthoorn
  • 23 feb 2011
DEN HAAG - Verslag van ‘sneak preview’ dinsdag in Nieuwspoort van het aanstaande World Foresight Forum in Den Haag (in april 2011). Buiten schreeuwen demonstranten dat Kadaffi moet aftreden. Binnen hangt de binnen- en buitenlandse pers aan de lippen van prima sprekers. Door Albert Peeters
Jeroen vd Veer bij het persgesprek: ‘Davos aan zee’
Jeroen vd Veer bij het persgesprek:
‘Davos aan zee’

“Wees maar zuinig op uw I-Phone 4; het kan uw laatste smartphone zijn.” Dat zegt Gerben Klein Baltink (Directeur TNO) tegen de verzamelde pers. Hoe dat zo? De benodigde zeldzame grondstoffen zijn voor 95% in handen van de Chinezen, heeft Rob de Wijk direcuer van het Haags Centrum Strategische Studies net uitgelegd. “Toen Japan en China een conflict hadden, kwam er direct een exportstop. Toyota kon de Prius -met zijn bijzondere accu- niet meer bouwen.” Dus berg je maar.

Jeroen van der Veer

De pers wacht op de derde spreker deze dinsdag: De Man van Shell, Jeroen van der Veer. Inwoner van Wassenaar en een grote meneer in Den Haag en de wereld daar buiten. Is hij ergens bijzonder hoogleraar? Hij heeft het uiterlijk. “Davos aan zee”, noemt hij het komende driedaagse World Foresight Forum op het Lange Voorhout. Hij wil de vorige sprekers niet ‘na-papegaaien’ en komt zodoende meteen tot zijn concusie: “De wereld heeft vier grote problemen: 1. Bevolkingsgroei; 2. Voedsel, 3.Energie en 4. Zoet water. Tussen die vier is interactie en daar overheen komt de klimaatverandering. Er zijn geen makkelijk oplossingen, want er zijn geen win-win oplossingen. Wat we nodig hebben zijn heldere internationale verdragen. Spelregels. Dan haakt het bedrijfsleven in. Dat zijn de voetballers. De overheden zijn de scheidsrechters.” Okay maar wat gaan we in Den Haag doén? “Overleggen en wat is dat? Kennen - praten - vertrouwen. Het World Forum is één zo’n stap. Een goed initiatief met een vrij indrukwekkende lijst van sprekers. Ik zeg: dit is ‘Davos aan zee’. Minder hoog, maar in een plat land kun je goed kijken.” Iedere persman en- vrouw schrijft op: Den Haag wordt ‘Davos aan zee’.

Duur Europa

Davos! Maar een dromer is Jeroen van der Veer allerminst. Het kan maar weer eens gezegd zijn: “Er is géén makkelijke oplossing, neem CO2. We kunnen in Europa CO2 heel duur maken en dan sluit hier de productie van cement of staal. Elders wordt de productie overgenomen in fabrieken die vervuilender zijn. Dan heb je dus géén oplossing.”
Iemand die hem wil tegenspreken? Mail A.Peeters@whm.wegener.nl of bel 070.307.8481.

 

Overig nieuws uit De Posthoorn

» meer nieuws

Reacties en toevoegingen

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel

Op dit bericht kan niet meer gereageerd worden

Klik & Win acties

Doe mee en win! De laatste Klik & Win acties van dé Weekkrant.

Win 3x2 vrijkaarten voor DRUfilm The Theory of Eve...

meer Klik & Win acties »