Kies uw regio op basis van postcode, plaats of titel

Plaats
Postcode
Titel

De Douairière terug in Boxmeer

ReageerPrint dit artikel
Boxmeers Weekblad
  • 08 jul 2011
BOXMEER - Nina en Coco Jilesen - achterkleindochters van de douarière Jeanette Sassa van Ysselt - opende afgelopen donderdag het nieuwe grand café De Douarière. De naam betekent ‘weduwe van adelijke afkomst’.
Nina en Coco Jiliesen openden De Douairière.
Nina en Coco Jiliesen openden De
Douairière.

De nieuwe horecazaak is een pand met historie waar weer prachtige Boxmeerse verhalen kunnen worden vertelt.

Verrijking voor centrum Boxmeer

“Een verrijking voor het centrum van Boxmeer”, oordeelt burgemeester Karel van Soest tijdens de officiële opening. De loftrompet is voor initiatiefnemers Anneke van den Heuvel en Vincent Ronnes. Ooit actief als ondernemers van café Dubbus bleef de liefde voor de horeca. Toen hun oude café werd gesloopt, brandde ertegenover aan de Steenstraat de villa Steenstraat 156 af. Sloop leek de volgende stap, totdat het echtpaar besloot de eigenaar maar eens te bellen.

Modern en warm interieur

Van het een kwam het ander. Anneke en Vincent kochten het pand om er zelf met hun vrienden, kennissen en familie hun ideeën voor een uniek Boxmeers horecaconcept uit te werken. Een grand café met allure. Met een biermerk van klasse, Swinckels Volmaakt (van de Brabantse brouwer Bavaria) en een kaart die er mag zijn. Wat te denken van Tarte Tatin van rode ui of een Angus Bavette.
Het interieur is modern, maar heeft een warme uitstraling. Passend bij de twintiger, dertiger, of veertiger en ouder die een drankje wil combineren met een hapje en een goed gesprek. Een verschuifbare wand maakt de achterruimte geschikt voor kleine feesten en receptie. Aangenaam verpozen kan ook in de binnentuin erachter.

Verhalen van vroeger en nu

Verhalen van vroeger en nu. De Douairière biedt alle gelegenheid. De naam is niet verbonden aan één persoon maar verwijst volgens de initiatiefnemers naar ‘bijzondere episoden in de rijke geschiedenis van Boxmeer’. Het nieuwe grand café wil hoffelijk zijn, zoals een chique dame behoort te zijn. Zoals de bediende in een mooi horecabedrijf.
Het wenende Heilig Hartbeeld is één van die oude verhalen. Boxmeers Weekblad meldt op 10 juni 1976 dat de douairière belaagd wordt door mystieke gebeurtenissen. Wijlen broeder Thiery meent dat werkelijk sprake is van een huilend beeld. Een nieuwe bedevaartsoord is het gevolg. Busladingen streng gelovigen reizen af naar Boxmeer. Was het de duivel in hoogsteigen persoon?
Een andere verhaal is dat van die foute NSB-burgemeester die het pand Steenstraat 156 in 1943 in beslag nam van de Joodse familie Lion. Vijf voormalige bewoners overleden in de oorlogskampen. Als gemeentehuis deed het herenhuis dienst tussen 1945 en 1961.

 

Overig nieuws uit Boxmeers Weekblad

» meer nieuws

Reacties en toevoegingen

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel

Op dit bericht kan niet meer gereageerd worden

Klik & Win acties

Doe mee en win! De laatste Klik & Win acties van dé Weekkrant.

Win 3x2 vrijkaarten voor DRUfilm The Theory of Eve...

meer Klik & Win acties »