Kies uw regio op basis van postcode, plaats of titel

Plaats
Postcode
Titel

GoedeBuur Veldhuizen brengt buren met elkaar in contact

ReageerPrint dit artikel
De Edese Post
  • 23 mei 2012
Door: Jolinda Van Alfen
EDE - “Nu kunnen we laten zien dat het echt werkt!” Op bezoek bij een enthousiaste Hester Bats, projectcoördinator van GoedeBuur, een project van De Medewerker. In oktober is deze marktplaats voor burenhulp in Ede-Veldhuizen van start gegaan. Via advertenties kunnen buurtbewoners elkaar helpen, elkaar iets leren of samen dingen doen. Inmiddels zijn er bijna dertig succesvolle matches gemaakt. “Zo maken we de buurt met elkaar prettiger om in te wonen.”
De hond uitlaten van de buren. Een van de vele voorbeelden van geslaagde ‘matches’ van het GoedeBuur project in Veldhuizen.
De hond uitlaten van de buren. Een van
de vele voorbeelden van geslaagde
‘matches’ van het GoedeBuur project
in Veldhuizen.
Foto: Albert Willemsen

Hester Bats kijkt tevreden terug op het afgelopen half jaar. “Er zijn negentig mensen met een account, en er zijn zo’n zestig advertenties geplaatst. Dit heeft geresulteerd in 27 matches, voor een startend initiatief vind ik dat heel mooi.” Nu is de tijd gekomen om te gaan uitbouwen. “We laten zien wat we hebben bereikt, blijven herhalen wat we doen, zodat het ook tussen de oren van de wijkbewoners gaat zitten. Er gebeurt heel veel in Veldhuizen, er is veel enthousiasme, het is alleen zo versnipperd. Met GoedeBuur kunnen we initiatieven en mensen aan elkaar koppelen.” Ideaal zou zijn als GoedeBuur door de bewoners zelf beheerd wordt. “Ik ben echt dringend op zoek naar enthousiaste wijkbewoners die GoedeBuur in de wijk gaan verspreiden. Op die manier wordt GoedeBuur van mensen zelf, in plaats van een project van een welzijnsinstelling. De Medewerker hoeft eigenlijk alleen maar te faciliteren.” De succesverhalen variëren van ‘hondje uitlaten’ tot kleine klusjes. “Het achterliggende doel is dat mensen meer met elkaar in contact komen. Dat een hondje eens extra lang wordt uitgelaten is mooi, maar dat daardoor iemand die nog maar weinig buiten komt toch contact heeft met zijn of haar buren is nog mooier.” Er ontstaan zelfs vriendschappen. “Er is een mevrouw die na haar vierde bevalling wel tijdelijk wat extra hulp kon gebruiken. Een buurvrouw wilde wel helpen. Wat begon als een ochtend schoonmaken heeft als gevolg een mooie vriendschap.” Er zijn natuurlijk meer initiatieven voor hulp aan particulieren. Wat onderscheidt GoedeBuur nu van bijvoorbeeld ‘Dien je stad’ of Veldhuizen Actief? “Het verschil is dat mensen geen aanvraag hoeven in te dienen bij een instantie, maar dat ze het onderling kunnen regelen. Mensen krijgen nieuwe contacten en kunnen een volgende keer zelf die nieuwe kennis benaderen, of die misschien de heg weer eens wil snoeien? ‘Bak ik weer een lekkere appeltaart voor jou!’ Zo hoeven ze geen hulp meer te vragen aan die instantie.” Het vergroten van de leefbaarheid in Veldhuizen is een van de doelen van GoedeBuur. Met bijna 30 matches tot nu toe blijken de inwoners van Veldhuizen goede buren te zijn.

 

Overig nieuws uit De Edese Post

» meer nieuws

Reacties en toevoegingen

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel

Op dit bericht kan niet meer gereageerd worden

Klik & Win acties

Doe mee en win! De laatste Klik & Win acties van dé Weekkrant.

Win 3x2 vrijkaarten voor DRUfilm The Theory of Eve...

meer Klik & Win acties »