Kies uw regio op basis van postcode, plaats of titel

Plaats
Postcode
Titel

Koerier is trouw tot in de dood

ReageerPrint dit artikel
ELSPEET - Op 10 september wordt het boek Getrouw tot in de dood. Hans Blankenberg - koerier van de RVV Gewest Veluwe gepresenteerd. Het is geen willekeurige datum, maar één die bewust gekozen is. Het is de datum waarop Hans Blankenberg is 1944 om het leven werd gebracht.
Het graf van Hans Blankenberg bevindt zich op de begraafplaats in Elspeet Foto: Dick Baas
Het graf van Hans Blankenberg bevindt
zich op de begraafplaats in Elspeet
Foto: Dick Baas

Auteur van het boek is Gerard Mulder uit Elspeet, docent geschiedenis. Hij is geïnteresseerd in de geschiedenis van Elspeet en verzamelt veel materiaal. De peridode van Elspeet in de Tweede Wereldoorlog heeft ook zijn belangstelling. Over Hans Blankenberg, een Delftse student, kwam hij heel wat verhalen tegen die niet klopten. Zo ontstond de gedachte om een boek aan hem te wijden. Tijdens de stille tocht op 4 mei maakt het graf van Hans Blankenberg deel uit van de herdenking. Blankenberg was geruime tijd in Elspeet ondergedoken. Hij kwam veel bij zijn oud-tante, in Elspeet bekend als mejuffrouw Tilanus, die op de Lage Hof aan de Nunspeterweg woonde.

Meidagen 1940

Hans Blankenberg was bij zijn dood 23 jaar. Geboren in Nederlands-Indië, waar zijn vader architect was, kwam hij naar Nederland om te studeren. In 1938 volgde hij de opleiding tot reserve-officier bij de Bereden Artillerie en maakte de meidagen van 1940 mee. Daarna ging hij in 1940 studeren aan de Technische Hogeschool in Delft. Drie laar later kwam hij bij het onderduiken in contact met het ondergrondse verzet en vervulde een rol als koerier.

Archiefonderzoek

Gerard Mulder heeft veel archiefonderzoek gedaan. Het opsporen van familie (deels in Amerika) vergde veel tijd. Hij heeft vraaggesprekken gevoerd met familieleden van de verzetscollega’s van Hans. Mulder besteedt veel aandacht aan de mensen met wie Hans samenwerkte, zoals de posthouders op zijn vaste route Garderen - Maarn.

Koerier

Op zondag 10 september 1944 werd hij tijden zijn koerierswerkzaamheden gepakt en in Scherpenzeel verhoord en gemarteld. Tijdens het overbrengen naar Arnhem werd hij doodgeschoten en bij Ederveen uit de auto gegooid. Zijn ouders die in Indië waren gebleven kregen pas na de oorlog bericht via mejuffrouw Tilanus. Door bemiddeling van meester Van Sloten kreeg Hans Blankenberg een begrafenis in Elspeet.

Boek

Het boek Getrouw tot en de dood door Gerard Mulder is een eigen uitgave, waarvan de opmaak is verzorgd door Job Bolier. Het telt 118 pagina’s met veel uniek fotomateriaal. Het kost 17,95 euro. De opbrengst komt ten goede aan de Stichting Historisch Museum Elspeet. “Hans is verbonden met Elspeet en daarom is het goed het verhaal achter zijn dood te weten en waard om herdacht te worden”, zegt Gerard Mulder.

 

Overig nieuws uit Nunspeet Huis aan Huis

» meer nieuws

Reacties en toevoegingen

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel

Op dit bericht kan niet meer gereageerd worden