Kies uw regio op basis van postcode, plaats of titel

Plaats
Postcode
Titel

Herinner u de namen van de mensen die omkwamen

ReageerPrint dit artikel
Groot Eindhoven
  • 26 apr 2013
Door: Martin De Bruijne
EINDHOVEN - De lijst telt elfhonderd namen. Namen van Eindhovenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. Namen die dankzij honderden uren werk door leden van de stichting ‘Herinner u de namen’ niet vergeten zullen worden. Op zaterdag 4 mei wordt het bevrijdingsmonument op het Stadhuisplein opnieuw onthuld.
Leden van de stichting ‘Herinner u de namen’ bij het nieuwe herden
Leden van de stichting ‘Herinner u de
namen’ bij het nieuwe herden
Foto: Bert Jansen

- Op het monument zijn nu de namen van de bijna 1100 Eindhovense slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog vereeuwigd. De stichting ‘Herinner u de namen’ is er jarenlang mee bezig geweest. In 2004 werd vanuit de tentoonstellingsgroep van het Open Huis Sint Cathrien het initiatief genomen om de namen van de Eindhovense slachtoffers van WOII in één lijst te publiceren. Er kwam een tentoonstelling in de Catharinakerk. “Daar hebben we heel veel reacties op gekregen”, blikt Jos Bijnen van de stichting terug. Er volgde een nieuwe tentoonstelling in het stadhuis met opnieuw veel reacties. Stichting Open Huis in de Cathrien, het St. Catharinagilde Eindhoven Stad en gilde St. Sebastiaan vormden de stichting ‘Herinner u de namen’.
Een monument moest er komen, met alle namen. Het stichtingsbestuur: “Na 1945 zijn in Eindhoven her en der verspreid enkele monumenten en plaquettes verschenen voor kleine aantallen gevallenen en slachtoffers van WOII. Echter geen enkel van deze herinneringen gedenkt alle omgekomen inwoners van Eindhoven. Vele honderden Eindhovenaren, onschuldig omgekomen, zijn nooit vermeld en zijn gedoemd om voorgoed te worden vergeten.” Het zoeken naar de namen was en gigantische klus. Ton Luiten van de stichting: “De lijst zal waarschijnlijk nooit helemaal compleet zijn.” De initiatiefnemers hebben heel veel namen gehoord met de bijbehorende verhalen. Soms was het slechts een vage tip en dat betekende extra werk bij het speuren in de archieven. Het heeft geresulteerd in een indrukwekkende lijst. Luiten: “Het zijn nu 1099 namen. Het gaat om Eindhovenaren, mensen die hier ingeschreven stonden. Elfhonderd slachtoffers betekent 1% van het aantal inwoners dat de stad toen had.” Het is een lijst met honderden mensen die in Eindhoven omkwamen. Jonge en oude mensen, velen met dezelfde achternaam. Namen van militairen, verzetsmensen en Joodse inwoners. Bij tientallen mensen staat Auschwitz genoemd als plaats van overlijden. In de Catharinakerk is tot 17 mei een tentoonstelling te zien, waarbij de namen van alle slachtoffers continu worden geprojecteerd. Deze zijn straks allemaal te zien bij het bevrijdingsmonument op het Stadhuisplein. Op zaterdag 4 mei om 13.30 uur wordt het bevrijdingsmonument opnieuw onthuld. De plechtigheid begint met een aantal sprekers, onder wie burgemeester Van Gijzel. Ook draagt Cees van Rangelrooy, achterkleinzoon van een van de oorlogsslachtoffers wiens naam in het monument vereeuwigd is, een gedicht voor. Als afsluiting worden alle aanwezigen uitgenodigd een witte bloem op het monument te leggen. De stichting vraagt iedereen een witte bloem mee te brengen.
Voor ‘Herinner u de namen’ is het werk nu klaar. “We hopen dat de mensen het monument met respect behandelen.”

herinnerudenamen.nl

 

Overig nieuws uit Groot Eindhoven

» meer nieuws

Reacties en toevoegingen

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel

Op dit bericht kan niet meer gereageerd worden