Kies uw regio op basis van postcode, plaats of titel

Plaats
Postcode
Titel

Rotterdamse Bella Xin op tour met Wu Tang Clan

ReageerPrint dit artikel
De Havenloods Noord
  • 23 jan 2013
Door: Esther Klein
ROTTERDAM - “Het doel is om te kunnen leven van m’n muziek.” Dat doel is sinds Judith Heijnen (30) mee mag touren met de beroemde Amerikaanse hiphopformatie Wu Tang Clan weer een stapje dichterbij gekomen. Als Bella Xin is de Rotterdamse hard op weg om naam te maken in Amerika.
De Rotterdamse Judith Heijnen maakt naam in Amerika als Bella Xin.
De Rotterdamse Judith Heijnen maakt naam
in Amerika als Bella Xin.
foto: arjen stada

Toen Judith de Wu Tang Clan voor het eerst in 1994 zag optreden tijdens Metropolis Festival was ze verkocht. “Ik luisterde al naar ze. Maar toen ik ze had gezien vond ik ze helemaal geweldig.” Dat wilde ze ook. Vijftien jaar nadat ze met rappen begon, maakt ze deel uit van de hiphopformatie.
Raar, vond ze in eerste instantie zelf. “Ik maak een heel andere sound dan de Wu Tang, meer funky hiphop, soms zelfs een beetje poppy”, vertelt de in Pendrecht opgegroeide Judith. “Maar dat is juist wat ze willen. Niet allemaal dezelfde sound maar juist verschillend.”
Toen Raison Allah, lid Brooklyn Zu, een groep die gelieerd is aan de Wu Tang Clan, haar nummer ‘the good times’ hoorde, wilde hij maar één ding. Judith tekenen.
“Het deed hem denken aan Ol’Dirty Bastard (lid van de Wu Tang Clan, overleden in 2004, red). Hij was altijd van ‘the good times’. Ik vond het een eer dat hij dat zo voelde.”
In 1997 zette ze haar eerste voorzichtige stapjes op het hiphoppad en begon ze met rappen. “Een vriend van mij diste me, daar werd ik zo boos door dat ik zelf begon te schrijven en te rappen. Zodat ik het terug kon doen.” Dat rappen beviel - ik kan niet echt zingen- en Judith bouwde door de jaren heen een fanbase op in Rotterdam.
Maar Amerika lonkte. In 2005 trok ze de stoute schoenen aan en vertrok naar New York waar ze drie maanden in Brooklyn woonde. “Stond ik daar op Times Square, m’n Nederlandstalige cd te verkopen, haha. Maar zo kwam ik wel met heel veel mensen in contact waaronder een rapper die een jaar later vroeg of ik een nummer met hem wilde opnemen in Jacksonville, Florida.” Judith had daar wel oren naar, vertrok en woont nu in Jacksonville. “Ik viel als een blok voor de man die het nummer produceerde en ben een jaar later getrouwd.”

Spraakgebrek

Een hele omslag voor Judith. Want was ze in Rotterdam al lang bezig om haar carrière in de muziek vorm te geven, in Florida moest ze helemaal opnieuw beginnen. Niet meer rappen in het Nederlands en geen fanbase. “Ik kende in het begin nog niet alle Engelse woorden. In Florida praten ze veel slang, dat moest ik allemaal leren. Het leek wel alsof ik een spraakgebrek had.” Nog steeds hoor je dat Judith niet uit Amerika komt, maar dat is volgens de Rotterdamse helemaal niet erg. “Amerikanen houden juist van accenten. Perfect Engels vinden ze helemaal niet leuk.”
In 2009 trad ze voor het eerst op in haar nieuwe woonplaats, Jacksonville. Wennen was dat, vertelt ze. “Ik ben lang, blank, rapte met een accent en stond voor een publiek met gouden grills en kettingen die nooit buiten Jacksonville waren geweest.” Lachend: “dat was wel even wat anders.” Inmiddels draait ze haar hand er niet meer voor om. “Optreden vind ik geweldig. Het publiek opzwepen is het leukste wat er is.” Ze treedt regelmatig op in plaatsen als Orlando, Phoenix en natuurlijk Jacksonville. Nu ze heeft getekend zullen daar veel plaatsen bijkomen. Maar eerst op tour met de Wu Tang Clan.

 

Overig nieuws uit De Havenloods Noord

» meer nieuws

Reacties en toevoegingen

  • Auxs Auxs 23 januari 2013, 14:52:25

    Yeaaaaaaahhhh geweldig!!!!! <3

Op dit bericht kan niet meer gereageerd worden