Kies uw regio op basis van postcode, plaats of titel

Plaats
Postcode
Titel

Delft zet bijl in bordenwoud

ReageerPrint dit artikel
Delftse Post
  • 25 jan 2013
DELFT - Het moet maar eens afgelopen zijn met het bordenwoud in de stad, vindt het college. Er staan veel te veel verkeersborden, wat er de situatie niet duidelijker of veiliger op maakt. Delft heeft onderzocht dat 15 tot 20 procent minder verkeersborden nodig zijn en bijna 60 procent minder borden voor bewegwijzering.
Lelijk en gekmakend onoverzichtelijk, overal borden, borden en nog eens borden.
Lelijk en gekmakend onoverzichtelijk,
overal borden, borden en nog eens
borden.

De gemeente heeft voor verschillende verkeerssituaties bepaald welke verkeersborden er minimaal nodig zijn. Dat zijn alleen die borden die wettelijk verplicht zijn en nodig zijn voor de veiligheid. Doel is een helder en rustig wegbeeld, gecombineerd met een veilige inrichting. De overbodige borden zullen worden verwijderd.
Voor standaardsituaties komen er standaardbordenplannen. Dit zorgt voor uniformiteit. Alleen als er dringende redenen zijn plaatst de gemeente extra borden. In een groot deel van de binnenstad wordt de ruimte door al het verkeer gebruikt. Hier zijn verkeersborden minder effectief en wordt een groter beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van verkeersdeelnemers om rekening met elkaar te houden.
Ook de bewegwijzering zal worden herzien. De bewegwijzering naar de binnenstad voor bezoekers kan beter. Er komen hiervoor borden met de tekst ‘historisch centrum’. Het is wel jammer dat het niet aangedurfd wordt om voor het Italiaanse symbool te kiezen van drie concentrische cirkels met een stip erin. Want een weinig pakkende Nederlandstalige term als ‘historisch centrum’ wordt niet automatisch door buitenlandse bezoekers begrepen. Die dan vervolgens weer ergens op zo’n fijne poller klappen...
De Parkeer-route borden worden ook verbeterd. Verder worden voortaan alleen de belangrijke bestemmingen bewegwijzerd, met minder wegwijzers.
Ook de vormgeving van de wegwijzers wordt gestandaardiseerd, zodat er meer eenheid komt. Delft wil daarvoor overgaan op zogenaamde strokenborden. Dat zijn verzamelborden met op aparte stroken de verschillende bestemmingen. Dit is duidelijk en voorkomt dat voor elke bestemming een apart bord nodig is. De wijkbewegwijzering met wijknummers komt te vervallen. Dit systeem is verouderd en minder nodig door het gebruik van navigatiesystemen. De Tanthof-bewegwijzering blijft wel bestaan vanwege de complexiteit van de wijk.

 

Overig nieuws uit Delftse Post

» meer nieuws

Reacties en toevoegingen

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel

Op dit bericht kan niet meer gereageerd worden

Klik & Win acties

Doe mee en win! De laatste Klik & Win acties van dé Weekkrant.

Win 3x2 vrijkaarten voor DRUfilm The Theory of Eve...

meer Klik & Win acties »