Kies uw regio op basis van postcode, plaats of titel

Plaats
Postcode
Titel

Van Waarheid en Vrede naar Trekvogels

ReageerPrint dit artikel

Wie de tegenwoordige namen van jeugdclubs doorneemt komt allerlei creatieve aanduidingen tegen. Was dat vroeger anders? Wie daar meer van wil weten moet het boeiende artikel van Grada Bruggeman en Willemien Baarslag in de jongste Rondom Dalfsen lezen. Zij doken in de geschiedenis van de meisjes- en jongensclubs van de Hervormde Gemeente van Dalfsen en kwamen daar van alles tegen. Het waren tekenen des tijds. Wat dacht u van de “Waarheid en Vrede” voor de jongensclub en “Wees een Zegen” voor de meisjes? Van voor de oorlog. Later werden 2 meisjesclubs onder Hervormde vlag opgericht: “In Knop” voor de meisjes van 12 tot 14 jaar en “ Van Knop tot Bloem” voor die van 14 tot 16 jaar.
Als de meisjes ouder werden konden zij lid worden van “Dient den Heere”. Kom daar nu nog eens om. In de vijftiger jaren werden kennelijk wat bakens verzet, de jongensclub heette toen de “Trekvogels”. Oudleusen droeg haar steentje bij met namen als “Jong Leven, “Maria en Martha” en “De Heer is onze banier”. Nee, dan Ankum. Daar heette de meisjesclub “De Zonnestraaltjes”. Wat zou er in de loop der jaren allemaal wel niet gebeurd zijn op de zolder van Pniël? Lees de verslagen!
Ab Goutbeek groef in het verleden, iets dat hij vaker doet, en betoogt dan een achter het station gevonden stempel regelrecht leidt tot de pincode. Over regelrecht gesproken: niet alleen bekende Nederlanders hebben soms , zoals in het programma Verborgen Verleden te zien was, een verrassende voorouder. Ook Rix Pasman heeft er een! 
Wie heeft ooit van de kruisvaardersplant gehoord? Ab Goutbeek natuurlijk wel en hij deelt zijn kennis graag met ons.
Recent werd er gesproken over een inhaalverbod voor de Vechtdijk. Wie de prachtige foto op de middenpagina van RD bekijkt ziet dat men vroeger geen last had van 2 trekkers die elkaar wilden passeren , laat staan inhalen.
Er zullen niet veel nu nog levende Dalfsenaren zijn die al in 1930 het Algemeen Handelsblad lazen. Daarom is in de RD een herdruk van een artikel opgenomen waarin het volgende staat:” Iedereen keer dat we een hoek omgingen meenden we het lieflijke Dalfsen voor ons te zien opduiken aan den overkant van de rivier de Vecht”.

Mie ducht doar kunt wie ‘t wel met doen. Houen zo!

Jan Sibelt

Column Historische Kring Dalfsen

 

Overig nieuws uit Oprechte Dalfser Courant

» meer nieuws

Reacties en toevoegingen

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel

Op dit bericht kan niet meer gereageerd worden

Klik & Win acties

Doe mee en win! De laatste Klik & Win acties van dé Weekkrant.

Win 3x2 vrijkaarten voor DRUfilm The Theory of Eve...

meer Klik & Win acties »