Kies uw regio op basis van postcode, plaats of titel

Plaats
Postcode
Titel

Jolande Withuis signeert bij Van Someren

ReageerPrint dit artikel
Zutphense Koerier
  • 21 feb 2014
ZUTPHEN - De Zutphense sociologe Jolande Withuis signeert zaterdag 8 maart tussen 14 en 15 uur in de plaatselijke boekhandel Van Someren & Ten Bosch aan de Turfstraat haar nieuwe boek ‘Juliana’s vergeten oorlog’, dat twee dagen eerder verschijnt bij De Bezige Bij.
Jolande Withuis zet op 8 maart handtekeningen bij Van Someren & Ten Bosch.
Jolande Withuis zet op 8 maart
handtekeningen bij Van Someren & Ten
Bosch.
foto: pr

Op 20 maart is het tien jaar geleden dat koningin Juliana overleed. In de commentaren rond haar overlijden bleek hoezeer de werkelijkheid van haar leven verdwenen is achter steeds herhaalde clichés. Tot de vaste ingrediënten van het beeld van Juliana behoort, dat zij de oorlogsjaren doorbracht in Canada als een ‘gewone huisvrouw en moeder’, die zich vooral bezighield met de opvoeding van haar kinderen, en wier bijdrage aan de strijd tegen de nazi’s bestond uit breien, bloed geven en de verkoop van tweedehandsspulletjes in de Rode-Kruiswinkel.

Voorpublicatie

In ‘Juliana’s vergeten oorlog’, een voorpublicatie van de biografie die later uitkomt, toont Withuis dat dit mierzoete beeld de inzet van de toenmalige kroonprinses tekortdoet. ,,Juliana beperkte zich niet tot dergelijke deugdzame damesbezigheden”, aldus de sociologe. ,,Zij was destijds een actieve ambassadrice van de geallieerde zaak. Ze hield her en der op het continent lezingen, moedigde soldaten aan en onderhield vriendschappelijke betrekkingen met het echtpaar Roosevelt.”

Documentaire

Overigens zendt de NTR woensdagavond 5 maart op Nederland 2 een documentaire uit over de oorlogsjaren van Juliana, waaraan Jolande Withuis haar medewerking verleent.

 

Overig nieuws uit Zutphense Koerier

» meer nieuws

Reacties en toevoegingen

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel

Op dit bericht kan niet meer gereageerd worden

Klik & Win acties

Doe mee en win! De laatste Klik & Win acties van dé Weekkrant.

Win 3x2 vrijkaarten voor DRUfilm The Theory of Eve...

meer Klik & Win acties »