Kies uw regio op basis van postcode, plaats of titel

Plaats
Postcode
Titel

Herdenking: 50 jaar Molukkers in Krimpen

ReageerPrint dit artikel
IJssel- en Lekstreek
  • 15 jan 2014
Door: Jenny Enzlin
Aan zijn naam zou je het niet zeggen maar Atjo Roos is derde generatie Molukkers. Hij is tevens lid van de Molukse Werkgroep 50 jaar. Die werkgroep heeft een uitgebreid feestelijk programma opgesteld ter herdenking van het feit dat ruim 50 jaar geleden een aantal Molukse gezinnen uit het woonoord Schattenberg, het voormalige kamp Westerbork, in Krimpen kwam wonen.
“We geven een kijkje in de keuken van de Molukse gemeenschap.  Het is leuk daaraan te mogen meewerken. Ik hoop dat veel mensen komen kijken dat bevordert het onderlinge begrip”,  zegt Atjo Roos.
“We geven een kijkje in de keuken van
de Molukse gemeenschap. Het is leuk
daaraan te mogen meewerken. Ik hoop dat
veel mensen komen kijken dat bevordert
het onderlinge begrip”, zegt Atjo
Roos.
foto:Wijntjesfotografie.nl

Het programma, dat loopt van 25 januari tot en met 19 maart, biedt zang, dans, eten, kleding schilderijen, foto’s en workshops die de Molukse cultuur en identiteit tot leven brengt.
Hoogtepunt voor Roos is de culturele dag die gehouden wordt op 15 februari in de Tuyter.
“Wat ik sowieso fantastisch vind is de samenwerking met de verschillende instellingen en organisaties.”
De dag in de Tuyter wordt een dag voor alle Krimpenaren. De theatervoorstelling is binnen het programma weer een hoogtepunt. Daarin wordt een stukje geschiedenis over Schattenberg verteld. Woorden gedragen door melodieën is het thema van de voorstelling die duurt van 14.00 uur tot 15.30 uur. Workshops bieden kennismaking met tifa, suling, tattoo en parang salawaku aan”, somt Roos op die nog steeds Maleis verstaat en ook (een beetje) spreekt.
Kaarten voor de theatervoorstelling kosten 10 euro en zijn te koop op 28 januari en 11 februari bij de Lokale Omroep Krimpen in de Tuyter. De overige activiteiten zijn gratis of bijna gratis.
Tegelijkertijd is er in de Tuyter de expositie van Molukse kunstenaars In Geuren en Kleuren en in het Streekmuseum vertellen 25 foto’s het verhaal van 50 jaar Molukkers in Krimpen.
Op 18 februari houden de kunstenaars Bart Belonje, Ben Manusama en Pieter Latul een lezing in het Streekmuseum die begint om 20.00 uur.
In de bibliotheek wordt in de maand februari de zogenoemde Kruidnagelcollectie getoond, boeken over de Molukken en van Molukse schrijvers, jeugdboeken en reisgidsen. Molukse Krimpenaren worden geportretteerd met een voor hen dierbaar voorwerp.
“We geven een kijkje in de keuken van de Molukse gemeenschap. Het is leuk daaraan te mogen meewerken. Ik hoop dat veel mensen komen kijken dat bevordert het onderlinge begrip”, vindt Roos.
Dat begrip heeft nog wel eens ontbroken naar aanleiding van de treinkapingen in de Punt en in Wijster en de bezetting van de basisschool in Bovensmilde in de zeventiger jaren. De Molukkers wilden hiermee aandacht vragen voor de realisering van hun droom, een zelfstandige Republiek Maluku Selatam (de RMS). Daar is niets van terecht gekomen al zijn er volgens Roos nog steeds mensen die er in geloven.
Inmiddels is de gemeenschap goed geïntegreerd en onderscheidt zij zich in niets van een gemiddelde van de Nederlandse maatschappij. In begin jaren vijftig (Indonesië werd onafhankelijk op 25 april 1950) kwamen de schepen met Molukkers, de Kota Inthem was de eerste, in Nederland aan, Zij hadden gediend in het KNIL en gevochten voor Nederland.
In totaal zouden 12.500 Molukkers voor een tijdelijk verblijf naar ons land komen maar dat pakte anders uit. Hun ideaal werd niet verwezenlijkt.

 

Overig nieuws uit IJssel- en Lekstreek

» meer nieuws

Reacties en toevoegingen

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel

Op dit bericht kan niet meer gereageerd worden

Klik & Win acties

Doe mee en win! De laatste Klik & Win acties van dé Weekkrant.

Win 3x2 vrijkaarten voor DRUfilm The Theory of Eve...

meer Klik & Win acties »