Kies uw regio op basis van postcode, plaats of titel

Plaats
Postcode
Titel

Jan Pieters waarschuwt voor de populairder wordende drug GHB

ReageerPrint dit artikel
De Havenloods Noord
 • 15 jan 2014
Door: Tara Lewis
ROTTERDAM - De 32-jarige Jan Pieters reist het land door om mensen te waarschuwen voor de gevaren van drugs. Het steeds populairder wordende GHB is volgens hem de gevaarlijkste. ‘Ik probeer jongeren uit te leggen dat er niks goeds aan drugs is.’
In Delfshaven stopte Pieters flyers in brievenbussen en in het centrum deelt hij ze uit op straat. “Ik probeer vooral jongeren te waarschuwen om er niet aan te beginnen.”
In Delfshaven stopte Pieters flyers in
brievenbussen en in het centrum deelt
hij ze uit op straat. “Ik probeer
vooral jongeren te waarschuwen om er
niet aan te beginnen.”

Halverwege de week is hij al in Zwolle en Apeldoorn geweest om flyers uit te delen. Woensdag was Rotterdam aan de beurt. In Delfshaven stopte hij flyers in brievenbussen en in het centrum deelt hij ze uit op straat. “Ik probeer vooral jongeren te waarschuwen om er niet aan te beginnen. Zelf begon ik op mijn twaalfde met blowen. Binnen een half jaar had ik alle soorten harddrugs geprobeerd die er waren.”
Het schrijnende verhaal van Pieters speelt zich af in een dorp in Brabant. “Ik was lang voor mijn leeftijd en ging veel met oudere jongens om. Als je geld had, kon je alles krijgen.” Jan bleef tot zijn 29e drugsverslaafde.
Hij legt uit hoe hij het zo lang volhield. “Toen ik nog voornamelijk cocaïne gebruikte, kon ik in principe nog een redelijk normaal leven leiden. Zo heb ik een studie afgemaakt. Ik was wel aanwezig, maar studeren kun je het niet noemen.” Toen hij begon met het roken van crack was het snel klaar.
Drie jaar geleden kickte hij af bij de kliniek Narconon, in Zutphen. Narconon is gebaseerd op de werken van L. Ron Hubbard, tevens grondlegger van de Scientology filosofie.
Nu is hij actief als vrijwilliger. “Ik probeer jongeren uit te leggen dat er niks goeds aan drugs is. Je gunt het niemand om verslaafd te zijn, het is geen pretje. Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed.”
In de kliniek komen veel jongeren binnen met een wietverslaving. GHB is volgens Jan één van de gevaarlijkste middelen. “Het is echt een chemische rommeldrug. Je kunt het thuis maken, er gaat onder andere gootsteenontstopper in. Vroeger was het legaal, je kon het gewoon in de smartstore kopen.”
Drugsgebruik tijdens het uitgaan is wat hem betreft het grootste probleem. “Iedereen doet het en het is makkelijk te krijgen. Op die manier wordt het steeds normaler. Wat veel mensen niet weten is dat GHB één van de meest verslavende middelen is. Eenmaal verslaafd heb je het elke zes uur nodig, anders houdt je hart er mee op. Daarom moet bijvoorbeeld de politie verslaafde gevangenen medicinale GHB toedienen.”
Peters geloofd niet in incidenteel drugsgebruik. “Ook al gebruik je misschien sporadisch; op het moment dat je drugsgebruik aan het plannen bent, ben je eigenlijk al verslaafd. Dan zit de drugs blijkbaar in je hoofd.”

 

Overig nieuws uit De Havenloods Noord

» meer nieuws

Reacties en toevoegingen

 • jammer jammer 16 januari 2014, 03:13:43

  Goed werk wat deze mijnheer doet!

  ALLEEN JAMMER DAT DE CRIMINELE SEKTE SCIENTOLOGY GENOEMD WORDT. SCIENTOLOGY DIE GOEDWILLEND MENSEN GEBRUIKT TER PROMOTIE VAN HUN EIGEN "RELIGIE". DEZE SEKTE STAAT EROM BEKEND MENSEN FINANCIEEL UIT TE ZUIGEN. OOK IS ZIJ NIET VIES OM HAAR MEDEWERKERS NAAR STRAFKAMPEN TE ZENDEN/ GEDWONGEN ABORTUSSEN TE LATEN PLEGEN/ EX LEDEN STALKEN EN GEWELDDADIGE UITBARSTINGEN VAN HUN KERKLEIDER.

  IN VELE BOEKEN OVER SCIENTOLOGY WORDT BEWEERD DAT DE GRONDLEGGER VAN DEZE SEKTE ZELF AAN DE DRUGS ZAT.............

  JAMMER DAT DIT BERICHTJE WEER IS INGEFLUISTERD DOOR DE PERSCHEF VAN DEZE SEKTE.

  JAN PIETERS DOET GOED WERK.................ALLEEN JAMMER DAT HIJ ZICH LAAT GEBRUIKEN ALS LOOPJONGEN VAN EEN CRIMINELE SEKTE.

Op dit bericht kan niet meer gereageerd worden

Klik & Win acties

Doe mee en win! De laatste Klik & Win acties van dé Weekkrant.

Win 3x2 vrijkaarten voor DRUfilm The Theory of Eve...

meer Klik & Win acties »