Kies uw regio op basis van postcode, plaats of titel

Plaats
Postcode
Titel

‘Niet 0 maar 3 bibliotheken in Giessenlanden’

ReageerPrint dit artikel
Gorcumse Courant
  • 11 mrt 2014
GIESSENBURG - Hij beschouwt het zelf als zijn afscheidscadeautje voor Giessenlanden, zijn laatste kunstje. De doorstart van de bibliotheken. Het kan niet alleen, er kan met het nieuwe bibliotheeknetwerk zelfs meer.
Het laatste kunstje van PvdA fractievoorzitter Berend Buddingh’
Het laatste kunstje van PvdA
fractievoorzitter Berend Buddingh’

Samen met lijsttrekker Esther Renes licht Berend Buddingh’, fractievoorzitter van de PvdAGiessenlanden zijn plan toe. Het voorziet in 3 bibliotheekvestigingen, leesvoorzieningen bij 10 scholen en de optie voor 2 uur bibliobus per week.

Inzicht

“Ik hoop niet dat het onder druk is van de verkiezingen, dat het college nu toch weer de deur open zet voor de bibliotheken. Hopelijk is er sprake van vernieuwd inzicht en het besef dat met het stopzetten van de subsidie van het bibliotheekwerk er sprake is van een culturele verarming voor Giessenlanden en een alleingang in de regio. Giessenlanden zou een witte vlek zijn binnen het biblioheeknetwerk. En dat voor de rijkste gemeente. Een schandvlek dus. Maar wethouder Van Leeuwen moet niet zeggen dat het allemaal voor die 80.000 euro kan. Maar voor € 150.000 per jaar krijg je wel veel meer dan je nu hebt.”

Bibliobus

Het plan van Buddingh’ voorziet in behoud van de bibliotheken in Giessenburg en Arkel, de komst van een bibliotheekvestiging in het Noorderhuis in Noordeloos, op alle 10 de scholen leesbevorderingsprojecten. En daarnaast, maar dat is aan de nieuwe raad, de mogelijkheid om toch nog voor 2 uur bibliobussen in te huren. Maar dan voor 3 kernen en niet voor 6.

“Het is niet zomaar een plan”, stelt de oud-wethouder, “maar hier is overleg met het nieuwe bibliotheeknetwerk Bibliotheek AanZet over geweest. De getallen zijn daarom reëel, de mogelijkheden liggen er, de wil is er. In ieder geval aan de kant van het bibliotheeknetwerk. En ook de dekking is rond. Maar daar zullen de verschillende partijen en het nieuwe college definitief een uitspraak over moeten doen.”

Perfect

De bibliotheek in Giessenburg blijft in de beleving van de PvdA’er voorlopig op de huidige plaats. Of ook deze vestiging niet veel beter naar de school kan, is een kwestie van onderzoek. Als er ruimte is moet je die kans denk ik benutten. In Arkel gaat de bibliotheek wel met ingang van 2015 naar de brede school. “Een unieke kans. Er staan 2 lokalen leeg, de school wil het en de dorpsraad staat er achter. Een overeenkomst met Bibliotheek AanZet voorziet daarbij in professionele ondersteuning. Je zou de bibliotheek van maandag tot en met vrijdag van 14.30 tot 17.30 uur open kunnen houden. Perfect. Het schoolgebouw is nog langer open”.

Buddingh’ laat ook een lang gekoesterde wens in Noordeloos in vervulling gaan. “In Noordeloos was het vertrek van de bibliobus 10 jaar geleden een aderlating. Eerdere pogingen om te komen tot een bibliotheekvestiging liepen spaak, maar met de komst van het Noorderhuis kan het. Een ideale plek. De ontmoetingskamer voor het dorp. Daar hoort natuurlijk een bibliotheek bij.”

Afspraken

Maar ook de leesbevorderingsprojecten bij de scholen blijven overeind in de plannen. “De politiek wordt onbetrouwbaar wanneer gemaakte afspraken geschonden worden. Dat hebben we in Giessenburg al een keer meegemaakt, dat gaan we hier niet doen. De scholen hebben een subsidie in het vooruitzicht gezien van € 6500,- per school. Dat handhaven we zo. Alleen, en er is al belangstelling getoond door enkele scholen, verplichten we de scholen die in te zetten bij het bibliotheeknetwerk. Bibliotheek op School is een landelijk buitengewoon succesvol project. Waarbij de leesontwikkeling van kinderen gestimuleerd kan worden en gevolgd. Precies wat het college voor ogen stond. Prima dus. Voorwaarde voor die scherpe prijs is dan wel dat je aangesloten bent bij een bibliotheeknetwerk. En daar voorzien de 3 bibliotheken in. Winst voor iedereen dus”.

Buddingh’ haalt in zijn plan de dekking uit de cultuurgelden. “De structurele subsidie aan TOON is nooit ingevuld. In 2012 heeft de PvdA al voorgesteld om die al toe te voegen. Daarmee verhogen we het budget naar 155.000. Ruim voldoende dus. Maar ook hebben we al eerder gezegd niet bang te zijn voor niet conventionele oplossingen. Een taakstellende bezuiniging op de Tilgroep van € 40.000 euro geeft de bibliotheken meer dan voldoende ruimte. Kortom, grijp je kans gemeente Giessenlanden en blameer je niet!”

Inzet

Van Esther Renes mag het bibliotheekplan inzet worden van de verkiezingen èn straks voor de coalitieonderhandelingen. “Deze mogelijkheid moet je niet laten liggen, maar serieus bespreken. Dit is voor Giessenburg en Arkel geweldig. Een beloning ook van het vrijwilligerswerk. Je staat als rijkste gemeente van Nederland voor schut wanneer je het bibliotheekwerk naar 0 terugbrengt. Daar zijn we uniek in. Ik zou dat niet willen. Ook voor Noordeloos is dit natuurlijk een geweldige aanvulling op het concept Noorderhuis. Wij gaan hiervoor. Ik kan me niet voorstellen dat we hier niet uit gaan komen.”

 

Overig nieuws uit Gorcumse Courant

» meer nieuws

Reacties en toevoegingen

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel

Op dit bericht kan niet meer gereageerd worden

Klik & Win acties

Doe mee en win! De laatste Klik & Win acties van dé Weekkrant.

Win 3x2 vrijkaarten voor DRUfilm The Theory of Eve...

meer Klik & Win acties »